Varis özellikle kadınlar arasında en sık rastlanan sağlık sorunudur. Kaşınma sorunu her hastada olmasa da en sık karşılaşılan şikâyetlerden biridir. Kaşıntı bazen hastayı bezdirecek düzeyde olabilmektedir hatta kaşıyarak cildini yara etmiş kişilere bile rastlanmaktadır. Varis yaralarının bir kısmı hastanın kaşıma hissini yatıştırmak için derisini tahriş etmesiyle başlar ve zamanla ilerler.
Varis hastalığında kan dolaşımının yeteri hızda olmaması bekleyen kirli kan ve cilt altı dokusundaki azalmaya bağlı olarak kaşıntı yapar. Oldukça sık görülen bir şikâyettir. Kaşıntı genellikle varisin ileri bir safhada olduğunu ifade eder ancak hafif düzeylerde de görebilmekteyiz. Yaklaşım olarak öncelikle kaşıntının temel sebebi olan varisler tedavi ettirilmelidir. Tedavi oluncaya kadar rahatlamak için pruzon pomat gibi merhemler kullanılabilir.
Variste Kaşıntı Neden Olur
Sıvı Sızması;En önemli sebebi staz dediğimiz damarın kan akışında yetersiz kalması sebebiyle damar dışına sıvı sızmasıdır. Dışarı yani doku içine sızan bu sıvı bacakta şişlik ve gerginliğe neden olur. Gerginlik sinir uçlarını uyararak kaşınma, sızlama yanma gibi şikayetlere neden olur. Yine bacakta ödemin sebebi de budur.
Damarda gerilme; Kirli kanın kalbe geri dönüşü zorlaştığı için toplar damarın içindeki basınç arta bu basınç artışı damarda gerilmeye neden olur. Damardaki bu gerilme şikayetlere neden olur.
Doku Beslenmesinde Azalma; Varisin ileri dönemlerinde deriye gelen kan miktarı azalır ve yeterli beslenemediği için yaralar çıkar. Ulcus cruris dediğimiz bu yaralar çıkmadan önceki dönemde derideki zafiyet kaşınmalara neden olur.
Varis tedavisi mümkün hatta ameliyatsız yöntemler ile sadece 20 dakikanızı ayırmanız ile ömür boyu hastalıktan kurtulma imkanınız olduğunu bilmeli ve mutlaka ama mutlaka bilimsel varis tedavisi olmalısınız. Varise bağlı kaşıntılar varis tedavisi devam ederken artış gösterse bile kalıcı olarak düzelir. Aksi durumda şikayetler sadece kaşıntı ile sınırlı kalmaz, varis ülseri dediğimiz ciddi yaralara neden olmaktadır.
Bacak Kaşıntısı Nasıl Geçer
Tabiki en doğru yaklaşım temel sorun olan varislerin kalıcı bir şekilde tedavi edilmesidir. Bunun için ameliyatsız yöntemler radyo frekans, lazer, köpük tedavisi, mikro skleroterapi gibi yöntemler yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
Tedavi yapılıncaya kadar şikayetleri azaltmak için;
– İstirahat ederken bacakların altına yastık veya sandalye koyarak yüksekte tutulabilir
– İstirahat saatlerinin başında masaj yapılabilir
– Bacaklar ılık suda dinlendirilebilir
– Uygun ölçülerde çorap giyilebilir
– Stazı azalttığı söylenen daflon tabler, venoruton tablet, doxium tablet gibi ilaçlar alınabilir.
– Günlük orta tempolu yürüyüş yapılabilir
– Sabit bir şekilde ayakta durma süreleri kısa tutulabilir, bu durum meslek sebebiyle engellenemiyorsa farklı bir meslek edinilebilir.
– Çok önerilmese de kortizonlu merhemler kullanılabilir.
– Kaşınma hissi çok fazla ise anthistaminik denilen alerji hapları kullanılabilir.