Kaşıntı vücudun her yerinde görülebilen hayati önemi olmayan ancak hastanın yaşam kalitesini düşüren sık rastladığımız bir şikayettir. Bacaklarda kaşınma çok sık görülmez çünkü cilt yapısı hassas değildir. Seyrek olarak bezdirici düzeylerde olabilir.
Temelde bir hastalık olmadan gördüğümüz kaşınmaların en sık sebebi sabun kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan deride kuruluktur. Sabunun kimyasal yapısıyla derinin yağ tabakası ve nemini azaltması cildin hassaslaşmasına küçük çatlaklar oluşmasına neden olur.
Bacakta Kaşıntı Sebepleri
Yukarıda bahsedildiği gibi sıkça sabunla yıkayıp kurumasına neden olmak.
Varis; bacakta şişme ve gerginlik yapar bu gerginlik kaşınmaya neden olur.
Kılcal varis cildin üst tabakasına yani sinirlere çok yakın geçtiği için bu kılcal damarlar hassasiyeti artırır bu da kaşıntı yapabilir.
Alerjik reaksiyonlar en sık sebep kurdeşen denilen daha çok yenilen gıdalarla ulaşandır, baharat, acı, kuruyemiş, çikolata sucuk gibi yiyecekler sebep olabilmektedir.
Ağda kullanımı; ağda ile kökler alınmış olur, köklerden kıllar çıkarken ciltte hassasiyet ve reaksiyona neden olur bu reaksiyon kaşınmaya neden olabilir. Kılların kökten alınmadığı jilet veya makineyle alınması halinde daha az rastlanır.
Kullanılan krem ve benzeri (güneş koruyucu vs) ürünlere karşı alerji olması.
Çorap; Özellikle kadınların giydikleri sıkça sentetik yapıdadır ve şikayet yapabilir, tercihen pamuk yapıda çorap giyilmelidir.
Uzun yolculuklarda bacaklara sıvı sızıntısı olur ve bu sızıntı şişlik yaparak kaşıntıya neden olabilir. Uzun yolculuklarda ara verildiğinde yürüyüş iyi gelir.
Bacakta Kaşıntı Nasıl Geçer ?
Öncelikle temel sorun varsa tedavi edilmelidir. Varis yada kılcal damar çatlamaları ameliyatsız yöntemlerle tedavi ettirilmelidir. Varisler olduğu sürece kullanılacak kaşıntı ilaçları kısmi rahatlama sağlasa da devam edecektir. Varisler yok edildiğinde kendiliğinden düzelir.
Kaşıntının sebebi alerjik reaksiyonsa bu durumda pruzon merhem benzeri ilaçlar kullanılmalıdır ancak yine pruzon ile geçen sorun asıl sebep ortadan kaldırılmadıysa yeniden ortaya çıkar.
Kuru cildi olanlar nemlendirici kullanmalıdır.
Alerji yaptığı düşünülen bir gıda varsa tüketilmemelidir.
Sedef, kontakt dermatit gibi dermatolojik rahatsızlıklar varsa bunlar kronik hastalık olduğundan dermatolog kontrolünde olunmalıdır.
Kaşıntı İlaçları
Ağızdan antihistaminikler ve bölgesel olrak kortizonlu yada tercihen bitkisel kortizon içeren pruzon benzeri ilaçlar kullanılabilir ancak yukarıda bahsedildiği gibi asıl neden bulunup bertaraf edilmelidir.