Kaşınmayı önleyici ilaçlar ve yan etkileri

Toplum olarak bir çok sağlık sorununda olduğu gibi ya hiç önemsemez yada kulaktan oğma bilgilerle ilaç kullanımı ile geçmesini bekleriz. Kaşınma problemide bu bağlamda örneklendirilecek olaylardan birisidir. Rastgele kullanılan ilaçlar kişide ciddi anlamda sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi bir çok yan etkisi olabilmektedir. Kaşınma  ilaçları konusunda bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler konusunda doktorlarımızdan hayati öneriler aşağıdadır.

Kaşıntı ilaçları

Kaşıntı ilaçları hangi durumda kullanılır?

Kaşınmanın tedavisinde en yaygın kullanılan  ilaçlar kortizonlu (steroidle) merhemler veya pomadlardır. Tedaviye iyi cevap alınmasını sağlamaktadır ama kortizonun çok sayıda yan etkileri vardır.Bu sebeple kortizonlu merhemler uzun süre kullanılmamalıdır.3-5 günü geçen kullanımlardan sonra şu tür yan etkiler görülebilmektedir. Bölgesel kortizon kullanımına bağlı gelişebilecek sorunlar:
Ciltte incelme
Morarma
Hipopigmentasyon (ciltte beyazlaşma)
Akne(sivilce çıkması)
Strialar (cilt yırtıkları)
Telenjektazi(kılcal damarlarda artma)
Sekonder enfeksiyon
Sistemik yan etkiler (kana geçmesine bağlıdır).
Kaşıntılı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde bitkisel orijinli kortizonlar tercih edilebilir.Bitkisel orijinli kortizonların kullanımı daha rahattır.Yukarda yazılan yan etkiler herbal steroidlerde görülmez.Bu yan etkiler görülmemesine rağmen kaşıntılı durumlarda asıl sorunun çözümü daha doğru bir yaklaşım olur.
Özellikle anüs ve genital bölge kaşıntılarında tedavi daha uzun sürebileceğinden kortizon içeren kremlere temkinli yaklaşılmalıdır,kortizon içermeyen ürünler tercih edilmelidir.
Bunlar dışında antihistaminik denilen alerji önleyici merhem veya jeller daha çok böcek sokması veya toz alerjisinde kullanılmakta ve kaşıntı olan durumlarda genellikle yetersiz kalmaktadır.

Kaşıntı Nedenleri © 2017