Kontakt Dermatit Nedir ?
Yeni kullanılmaya başlanmış olan herhangi bir cilt bakım ürünü veya deterjan cildimize alerji yaptığından dolayı tahriş olarak, kızarabilir. Bu duruma kontakt dermatit ismi verilmektedir. Yabancı maddeler, suya çok fazla maruz kalmak iltihabi bir durum oluşturduğundan cilt üzerinde kızarıklıklar meydana gelerek, kaşıntılar oluşmasına yol açabilmektedir.
Kontakt dermatit reaksiyonları çoğunlukla ciddi değildir. Fakat, kaşıntı geçene kadar kişiyi oldukça güç bir duruma sokabilmektedir.
Kontakt Dermatit Sebepleri Nelerdir?
Üç tip kontakt dermatit bulunmaktadır.
– Alerjik kontakt dermatit
– İrritan kontakt dermatit (tahriş edici)
– Foto kontakt dermatit
Fotokontakt nadir olarak karşılaşılan vakalardan olup, vücudun aktif güneş ışıklarına maruz kalması doğrultusunda meydana gelmektedir.
Alerjik Kontakt Dermatit
Yabancı bir maddeye maruz kalan cilt, alerjik bir reaksiyon gösterebilmektedir. Dolayısıyla bu durumda kontakt dermatit meydana gelir. Aşırı kaşıntı sonucunda cilt tahriş edilebileceğinden dikkat etmek gerekir. Bu tip alerjiye daha çok cilt bakım ürünleri ya da çamaşırların yıkanmasında kullanılan temizlik ürünleri rol oynamaktadır.
Alerjik kontakt dermatit oluşumunda sıkça görülen nedenler
– nikel ya da altından yapılmış olan takılar.
– lateks eldiven
– Cilt bakımı veya diğer kozmetik ve kimyasal ürünler.
– Zehirli meşe veya zehirli sarmaşık
İrritan Kontakt Dermatit (Tahriş edici)
Amerikan dermatoloji akademisine göre, dermatit kontakt vakasının en sık görülen tipidir. Cilt toksik madde ile temas ettiğinde, meydana gelmektedir.
İrritan kontakt dermatit oluşumuna sebep olan toksik maddeler şunlardır;
– Akü asidi
– Çamaşır suyu
– Kimyasal temizleyiciler
– Gazyağı
– Deterjanlar
– Biber Gazı
Ellerinin çok sık şekilde suda durması gereken barmen, kuaför veya sağlık çalışanları gibi kişilerde sık görülmektedir.
Kontakt Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Cilt üzerinde döküntüler görülebilmektedir. Alejik kontakt dermatit ile ilişkili semptomlar şunlardır;
– Kuru ve pullu cilt
– Kurdeşen
– Kuru kabarcıklar
– Cilt kızarıklığı
– Aşırı kaşıntı
– Güneşe karşı hassasiyet
– Çoğunlukla göz, yüz ve kasık bölgesinde şişme
İrritan kontakt dermatit biraz daha farklı belirtiler gösterebilir
– Ciltte kabarma
– Aşırı kuruluk sebebiyle ciltte çatlama
– Şişlik
– Ciltte sertleşme
– Aşırı kaşınmalara bağlı yara oluşumu
Kontakt Dermatit Nasıl Teşhis Edilir?
Belirtiler zamanla şiddetleniyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bu konuda ki uzman hekim cildinizi incelediğinde daha uygun bir bölüme sevk edebilir ve alerji testlerinin yapılmasını talep edebilir. Cildiniz bu testlere tepki vererek, kontakt dermatit oluşumunda rol oynayan nedenler tespit edilebilmektedir.
Kontakt Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer bu problemle karşı karşıyaysanız, cildinizin tahriş olmaması için kaşıntıları önlemek gerekmektedir. Aşırı kaşıntılar cildi tahriş ederek daha da kötü bir hale getirebildiği gibi antibiyotik kullanımını gerektiren bir enfeksiyona da yol açabilir.
Cildin ılık su ile yıkanması önerilmektedir. Meydana gelen döküntülerin azalması için soğuk su içerisine konacak iki çorba kaşığı kabartma tozu karıştırılır ve bez bu suyla ıslatılıp sıkılarak cilde uygulanabilir.
Diğer bir yöntem olarak eczanelerde bulunan pruzon krem kullanılabilir. Şikayetlere yol açan tüm sorunları ciddi anlamda tedavi edecektir.